Οι χώρες με το μεγαλύτερο χρέος του πλανήτη.

Ποιά η θέση της Ελλάδας ?

Greece 2021 Dior

 

Οι κυβερνήσεις δανείζονται από την μία, για να χρηματοδοτήσουν δαπάνες, όπως η κατασκευή δρόμων, νοσοκομείων και σχολείων και από την άλλη για να εκπληρώσουν «υποσχέσεις», όπως η αποπληρωμή τόκων παλαιότερων δανείων, αθρόες επιδοτήσεις σε ημέτερους και διασπάθιση δημόσιου χρήματος γενικότερα.


Ο δανεισμός είναι ενίοτε καλός για μια οικονομία που λειτουργεί, αλλά ο ανεξέλεγκτος δανεισμός μπορεί να οδηγήσει μία χώρα σε  οικονομική ύφεση και  χρηματοπιστωτικές κρίσεις.

 

    1. Από τον Κέυνς έχει πάρει το όνομά της και η ” Κεϋνσιανή ρύθμιση”, η αναδιανομή δηλαδή μέρους των κερδών των πολυεθνικών στις κατώτερες τάξεις, με τη μορφή κοινωνικών και άλλων παροχών, προκειμένου να αποφεύγεται η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι αναταραχές
      Ο Κέυνς πρότεινε την άνοδο των δημοσίων δαπανών σε περιόδους κρίσεων για να καλύψουν μέρος του ελλείμματος ζήτησης που - υπό προϋποθέσεις - μπορεί να οδηγήσει την οικονομία μακριά από μια θέση ισορροπίας πλήρους απασχόλησης. Μια Νεοελληνική ερμηνεία της θεώρησης του Κέυνς είναι η τοποθέτηση Φοινικόδεντρων σε κεντρικό δρόμο της Αθηνας (Πανεπιστημίου) ώς μέσω τόνωσης της οικονομίας.

 

Το επίπεδο του ακαθάριστου δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ (αναλογία χρέος προς εισόδημα οικονομίας) μπορεί να υποδεικνύει πόσο μια χώρα μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω χρέος. Όσο υψηλότερο το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ τόσο το χειρότερο.

 

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια συσσωρεύει νέο χρέος από τα προγράμματα διάσωσης (μνημόνια), κυρίως προς χώρες εταίρους και θεσμούς, με το οποίο πληρώνει παλαιότερα χρέη, ανακεφαλαιοποιήσεις ιδιωτικών τραπεζών, εξασφαλίσεις Γερμανικών funds, επιδοτήσεις ημετέρων και πραγματικές εσωτερικές ανάγκες όπως μισθούς και συντάξεις.


Βάση πηγών του Διεθνούς Νομισματικόυ Ταμείου (IMF) η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χρέος ώς ποσοστό του ΑΕΠ στον πλανήτη. Μοναδική εξαίρεση η Ιαπωνία της οποίας όμως το χρέος βρίσκεται στα χέρια Ιαπώνων οπότε δεν είναι τόσο επίφοβη η εξυπηρέτηση του.

Επίσης η οικονομία της Ιταλίας (5η στην λίστα) δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με την Ελληνική, μπορούν όμως να συγκριθούν οι 2 χώρες στα επίπεδα πολιτικής διαφθοράς.

"Ο μεγαλύτερος πολιτικός μαφιόζος είναι το Ελληνικό κράτος".

 Ελληνική Λαική Ρήση


Δείτε παρακάτω ποια, κυρίως υποανάπτυκτα, κράτη «κουβαλούν» το μεγαλύτερο χρέος στις πλάτες τους:

 

10 Αρούμπα
 
aroumpa
 
Χρέος : 134%
 
Οι δύο στενές λωρίδες υποδηλώνουν κίνηση προς «χωριστό καθεστώς». Η μία λωρίδα εκπροσωπεί το κύμα τουριστών στην ηλιόλουστη Αρούμπα και η άλλη τους εργάτες και τους αγρότες.  .

 
9 Μπελίζ
 
mpeliz
 
 
Χρέος : 135%
 
 8 Πράσινο Ακρωτήριο
 
prasino akrotiri
 
Χρέος : 138%
 

 

 
7 Μαλδίβες
 
Maldives
 
Χρέος : 140%
 
6 Μπαρμπέιντος
 
mparmpeintos
 
Χρέος : 143%
 
5 Ιταλία
 
Italia
 
Χρέος : 157%
 
4 Σουρινάμ
 
sourinam
 
Χρέος : 157%
Το εθνόσημο του Σουρινάμ καθιερώθηκε το 1975, με την ανεξαρτησία της χώρας.
Απεικονίζει δύο ιθαγενείς , οι οποίοι μεταφέρουν έναν θυρεό.
Το αριστερό μισό του θυρεού συμβολίζει το παρελθόν, όταν απήχθησαν δούλοι από την Αφρική και οδηγήθηκαν στη χώρα με πλοία. Το δεξιό μέρος παρουσιάζει έναν βασιλικό φοίνικα.
 
 
3 Ερυθραία
 
Eritrea
 
Χρέος : 176%
Δικτατορίες και εμφύλιοι
 
2 Σουδάν
 
soudan
 
Χρέος : 212%
Στρατιωτική Χούντα.
 
1 Ελλάδα
 
Greece 2021 Dior
 
Χρέος : 225%   (380/169)
 
0 Ιαπωνία
Japan
 
Χρέος : 257%  ( Στα χερια Ιαπώνων)



 Ώς επίλογος, μια φωτογραφία από τον Ιούνιο του 2021 οπότε και ανακοινώθηκε το νέο μεσοπρόθεσμο για πλεονάσματα 3,7%. Σε συνδυασμό με τα τοκοχρεωλύσια των 380 δις €, οι διαμορφωτές των πολιτικών είναι ξεκάθαρο ότι προσχεδιάζουν λιτότητα δεκαετιών.

Πηγή :  Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρεους- ΟΔΔΗΧ- Μάρτιος 2021

https://www.pdma.gr/el/debt-strategy-gr/public-debt-gr/level-of-debt-gr

(επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης)


charisteas2004


Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει μακρά παράδοση στην πολιτική ιστορία του τόπου (150 χρόνια).
Ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,παρέλαβε το δημόσιο χρέος της πατρίδας στο 65% του ΑΕΠ και το παρέδωσε 3 χρόνια μετά 110% του ΑΕΠ. Ακολούθησαν 11 χρόνια σταθερότητας του χρέους της πατρίδας ώς ποσοστό του ΑΕΠ αλλα παράλληλα  ώς απόλυτο μέγεθος συνέχισε να αυξάνεται, τροφοδοτώντας στην ουσία ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης. Κατόπιν το 2005 η Διακυβέρνηση Καραμανλή αύξησε σε 5 μόλις χρόνια το χρέος κατά 120 δις ευρώ (!) απο 180 σε 300. Κατόπιν ακολούθησαν τα μνημόνια.
 
Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραχωρούσε μαζί με τον τότε υπουργό εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά (ήταν νέος και αδύνατος...-video-) το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς είχε δηλώσει το 1993:
 
"Σε μερικά χρόνια δεν θα θυμάται κανένας το Μακεδονικό"
 
Και πράγματι αυτό έγινε πραγματικότητα εν έτει 2021. Γεγονός που υποδηλώνει την διορατικότητα του πολιτικού ανδρός.
 
 
Χθες ο γιός του και επίσης Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην στρατηγική της χώρας στον διάλογο με την Τουρκία δήλωσε :
"Πρεπει να δείχνουμε  μηδενική ΑΦΕΛΕΙΑ"
 
Αυτή είναι και η δική μου πολιτική συμβουλή για τα νέα παιδιά.
Τα 7,5 δις € δανεικών του προγραμματος "Ελλάδα 2.0" δεν θα φέρουν πίσω τον ήλιο.
Για να γυρίσετε τον ήλιο, θέλει δουλειά πολύ.
 

Συντάκτης : Κρυσταλλίδης Παναγιώτης , Msc Applied Mathematician NTUA

Πηγές : Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -ΔΝΤ

https://blogs.imf.org/2021/04/20/a-future-with-high-public-debt-low-for-long-is-not-low-forever/

             Και ένα ενδιαφέρον άρθρο 

https://www.visualcapitalist.com/government-debt-in-2021/